Διαταραχές ύπνου και άσθμα

Διαταραχές ύπνου και άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες.

Όταν κάποιος ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, προκαλείται μια υπερβολική απάντηση των βρόγχων με σύσπαση των λείων μυικών ινών των αεραγωγών (βρογχόσπασμος), η οποία οδηγεί σε στένωση του αυλού τους. Η φλεγμονή των βρόγχων χαρακτηρίζεται από οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της στένωσης του αυλού των βρόγχων. Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.

Υπολογίζεται ότι 7-10% των ανθρώπων πάσχουν από άσθμα, αλλά το ποσοστό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών. Είναι συχνότερο στις Δυτικές χώρες, αλλά φαίνεται ότι και άλλοι παράγοντες, γενετικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παίζουν ρόλο.

Τα επεισόδια βρογχόσπασμου είναι η πιο συχνή εικόνα άσθματος. Οι ασθματικές προσβολές συμβαίνουν συχνότερα το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες, καθιστώντας το νυχτερινό βρογχόσπασμο μια συνήθη αιτία διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 85% των ασθματικών ασθενών, παραπονιούνται για συμπτώματα που τους αφυπνίζουν.

Ο ασθενής με άσθμα περιγράφει τις διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με την εμφάνιση συριγμού τη νύχτα. Ο συριγμός συνδέεται με βροχόσπασμο και απόφραξη των αεραγωγών. Τα συμπτώματα του άσθματος, επίσης περιλαμβάνουν δύσπνοια, αίσθημα σύσφιξης στο θώρακα και βήχα. Ο με δύναμη εκπνεόμενος αέρας κατά το 1ο sec(FEV1) και η μέγιστη εκπνευστική ροή (PEF)  είναι οι παράμετροι ελαττωμένες στους ασθενείς με άσθμα.

Ο νυχτερινός συριγμός, που συνοδεύεται από arousals (αφυπνήσεις), έχει σαν αποτέλεσμα μικρής διάρκειας ή και καθόλου ύπνο στη διάρκεια προσβολών τη νύχτα. Η συχνότητα των νυχτερινών κρίσεων είναι μια ένδειξη της σοβαρότητας του άσθματος. Οι λειτουργικές δοκιμασίες των πνευμόνων χρησιμοποιούνται για να εδραιωθεί η διάγνωση, να εκτιμηθεί η σοβαρότητα και να αξιολογηθεί η απάντηση στη θεραπεία.

Τα φάρμακα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία των ασθματικών συμπτωμάτων. Η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία, καθώς και η θεραπευτική πρόοδος  στον έλεγχο του νυχτερινού συριγμού και των επεισοδίων δύσπνοιας, έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του  ύπνου, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη λειτουργικότητα και παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της μέρας για τον ασθενή.